Verlengde Hoofdweg 4 9687 PG Nieuw Beerta

  • Nieuw
Prijs op aanvraag

Omschrijving

Te koop aangeboden Verlengde Hoofdweg 4, 9687PG Nieuw Beerta
Villa boerderij Hardenberg; Boerderij met vrijstaande schuren, graanbewaring, kippenschuur, windmolen, tuin en erf. Totaal groot ca. 1.45.00 ha.
Bestemming: Agrarisch-bedrijf
Bestemming Waarde- Beschermd dorpsgezicht
Bestemming Waarde – Archeologie 4
Functie aanduiding intensieve veehouderij

Situering
Algemeen:
De woning is ingeschreven in het monumenten register met nr. 522571 en heeft de status beschermd monument.
Het bedrijf is gelegen, aan Verlengde Hoofdweg 4 te Nieuw Beerta.
De gebouwen bestaan uit een traditionele boerderij met vrijstaande schuren, kippenschuur en kleine windmolen.

De woning:
De woning heeft als bouwjaar 1912, en in de loop der jaren zijn er wel verbeteringen aangebracht en doorgevoerd aan de woning.
Indeling begane grond;
Entree, hal met trapopgang toilet, 2 woonkamers, keuken, kelder, bijkeuken, kantoor en achteringang.
Indeling verdieping;
Op de verdieping bevinden zich 4 slaapkamers, een badkamer (voorzien van een vaste wastafel, toilet en douche) en boven de verdieping is nog een royale beloopbare zolder.

Het woongedeelte bouwjaar 1912 is opgetrokken in steensmuren deze muren zijn niet geïsoleerd. Op de begane grond zijn overwegend houten vloeren en deels vloeren van beton. De woning wordt verwarmd middels een c.v. installatie met radiatoren in de keuken is vloerverwarming aanwezig.
De verdiepingsvloer is van hout. Het dak van de woning is een plat dak met schuine hellende zijwanden.
Het platte dak is bedekt met bitumen en de zijwanden met vezelplaten onder de vezelplaten is het bitumen nog aanwezig. De woning is voorzien van enkel glas en deels met geïsoleerde beglazing met kunststofkozijnen en deels met houten kozijnen.

Schuur
De schuur, hierin bevinden zich graansilo’s (Petrussilo’s) voor graanopslag en er is een graandroger.
De schuur heeft een betonverharde vloer, Het dak van de schuur is bedekt met asbesthoudende golfplaten met daaronder bitumen en gaas. De schuur is gebouwd met steensmuren en de schuur heeft nog traditionele houten gebinten. De afmeting van de schuur is 46 x 24 m. De schuur is toegankelijk met 2 overheaddeuren, 2 schuifdeuren en meerdere loopdeuren.

Schuur 2
De schuur is gebouwd in ca. 1912 met een vrije overspanning en de schuur is verbonden met de 1ste schuur en is verdeeld in 2 afdelingen. Het dak is bedekt met asbesthoudende golfplaten. De vloer is een betonverharde vloer. De schuur is in gebruik als werkplaats en voor opslag. De schuur heeft een totale oppervlakte van 41 x 7.5 meter. De schuur en werkplaats is toegankelijk met een overheaddeur, een schuifdeur en een loopdeur.

Kippenschuur
De kippenschuur is vrijstaand, gebouwd in 1990, met gemetselde en geïsoleerde spouwmuren. De afmeting van de schuur is 110 x 20 m. De schuur is gebouwd op een ringfundering en heeft een vrije overspanning doormiddel van ijzeren spanten en houten gordingen. De schuur heeft een betonverharde vloer en het dak is gedekt met asbestcement houdende golfplaten en is aan de onderzijde geïsoleerd en afgetimmerd.
In de stal hangen 4 gaskachels, er zijn 4 voerlijnen en 8 waterlijnen.
In de achtergevel zijn ventilatietoren gemonteerd en de voorgevel heeft nog ventilatiekleppen. Het ventilatiesystem is computergestuurd en op het dak zijn 23 nokventilatoren gemonteerd. De elektrische installatie is in 2012 vernieuwd. Momenteel worden er 25000 kippen gehouden in de stal De stal heeft deels een 1 Ster beter leven keurmerk.
In het voerhok staat het computersysteem voor de aansturing van de installaties en er is een toilet en een doucheruimte aanwezig.
Achter de schuur staan nog 3 voersilo’s van 15 ton.
Pluimveerechten worden op basis van dagprijs geleverd, de hoeveelheid is in overleg tussen koper en verkoper. Deze zijn niet inbegrepen in de vraagprijs.

Windmolen
De windmolen is in 2024 gebouwd en heeft een hoogte van 15 m. De windopbrengst is ca. 22.000- 25000 kWh. De molen is een Logic Wind Turbine 25KW windklasse 3. De mast is hydraulisch kantelbaar. De molen staat op een betonfundering van 4.5x 4.5 m.

Het erf ondergrond en landbouwgrond
Het totaal is ca. 1.45 ha groot en bestaat uit een tuin, erf, ondergrond gebouwen. Het geheel maakt onderdeel uit van het kadastrale perceel Beerta sectie L nr. 763.
Het erf is verhard met beton.
Optie. In overleg met verkoper is aankoop van meer landbouwgrond bespreekbaar.

Staat van de onroerende zaak, gebruik
Mocht een koopovereenkomst tot stand komen zal de onroerende zaak worden overgedragen in de staat waarin deze zich bij het tot stand komen van een overeenkomst zich bevindt met alle daarbij behorende rechten en aanspraken, zichtbare en onzichtbare gebreken, erfdienstbaarheden en kwalitatieve rechten.

Kadaster
Het kadastrale perceel zal moeten worden ingemeten om de juiste oppervlakte te bepalen. Indien er meer ha’ s worden verkocht worden deze verrekend op basis van € 15,- per m². De kosten voor het inmeten zijn voor rekening van de koper. Bij overeenstemming tussen koper en verkoper zal het perceel moeten worden ingemeten, deze kosten zijn voor de koper.

Bodemverontreiniging
Voor zover verkoper bekend, is er geen verontreiniging van het object die zou kunnen leiden tot een verplichting tot sanering van het object.

Nutsvoorziening boerderij.
Aardgas, water, elektra, riolering.

Roerende zaken
Er worden geen roerende zaken meegeleverd.

Milieuvergunning De locatie beschikt over een milieuvergunning voor 50000 slachtkuikens.

Vraagprijs: Op aanvraag.

Belastingen
en kosten: Overdrachtsbelasting, notariskosten en overige kosten komen ten laste van de koper.

Bijzonderheden
Waar moet je op letten als je een (rijks)monument koopt?
Je hebt een prachtige authentieke woning gevonden. De makelaar geeft aan dat het een monumentaal pand is. Wat houdt dat eigenlijk in? Wat mag je wel en niet verbouwen en wat zijn de voor- en nadelen van het kopen van een monumentaal pand? Je leest het in deze blog.
Wanneer is een woning een monument?
Een woning is een rijksmonument als hij van algemeen belang is vanwege zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde. De overheid bepaalt of een woning een rijksmonument is.
Een gemeentelijk monument heeft cultuurhistorische, architectuurhistorische of stedenbouwkundige waarde op plaatselijk niveau. De gemeente bepaalt of een woning een gemeentelijk monument is. Bij het verbouwen van een rijksmonument gelden strengere regels dan bij het verbouwen van een gemeentelijk monument.
Is mijn (toekomstige) woning een monument?
Een monumentale woning is vaak te herkennen aan een schildje bij de voordeur. Daarnaast staan alle rijksmonumentale woningen vermeld in het Rijksmonumentenregister . Hier kun je op adres zoeken en kijken of jouw (toekomstige) woning een monument is. Ook op de eigendomsinformatie van het kadaster staat aangegeven of een woning een rijksmonument of een gemeentelijk monument is.
Mag je een monument verbouwen?
Ja, je mag een monumentaal pand verbouwen. De mogelijkheden zijn over het algemeen beperkter dan wanneer je een ‘gewone’ woning wilt verbouwen. Bij een monument is met name de buitenkant van het pand erg belangrijk. Het vooraanzicht mag je niet veranderen. Je kunt dus niet zomaar een dakkapel plaatsen, uitbouwen of een monument voorzien van kunststof kozijnen of dubbel glas.
Vaak mag je wel wijzigingen aanbrengen aan de achterzijde van de woning. Je moet hier echter wel een vergunning voor aanvragen. Wat je aan de binnenzijde mag veranderen hangt af van hoe origineel de woning van binnen is. Als een woning in het verleden van binnen al helemaal is verbouwd en er geen originele details meer aanwezig zijn, dan mag je binnen meestal gewoon verbouwen. Is de binnenzijde nog geheel origineel, dan moet je ook voor wijzigingen binnenin de woning een vergunning aanvragen. De regels voor een rijksmonument zijn hierbij een stuk strenger dan bij een gemeentelijk monument. Via deze website kun je controleren of je een vergunning nodig hebt voor de verbouwing die jij in gedachten hebt. Je kunt via deze site ook meteen de omgevingsvergunning aanvragen.
Voordelen van het kopen van een monument
• Een monumentaal pand heeft een fantastische sfeer en uitstraling.
• De echte authentieke kenmerken van vroeger zijn meestal nog duidelijk zichtbaar.
• Iedere woning heeft zijn eigen verhaal en historische waarde.
• Je krijgt advies en ondersteuning van de gemeente, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bij de instandhouding van je woning.
• De gemeente of de overheid wil graag dat het monument goed bewaard blijft. Om je tegemoet te komen in de kosten bij het onderhoud kun je daarom meestal subsidie aanvragen voor het onderhoud en de restauratie.
• Omdat het lastig is om een monument te verduurzamen hoef je je aan minder strenge regels te houden. De verplichting om vanaf 2026 een warmtepomp aan te schaffen als je CV niet meer functioneert geldt bijvoorbeeld niet voor monumenten.
Nadelen van het kopen van een monument
• Het is belangrijk dat de historische en unieke monumentale waarde van het pand bewaard blijft. Het onderhouden van een monumentale woning kost tijd, toewijding en geld.
• Als je iets wilt aanpassen, verbouwen of restaureren moet je bijna altijd een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente.
• Het vergunningstraject bij een monumentale woning duurt vaak langer dan een aanvraag bij een reguliere woning.
• Het onderhouden van een monumentale woning vraagt om specialistische zorg. Deze zorg is vaak duurder. Daarbij wordt er vaak gebruik gemaakt van speciale materialen en speciale technieken, deze kosten vallen vaak hoger uit dan je in eerste instantie had ingeschat.
• Bij een (rijks)monument is niet alleen de buitenkant van de woning beschermd maar ook het interieur kan beschermd zijn. Je kunt dus niet zomaar dingen verwijderen omdat deze niet meer in perfecte staat zijn of omdat je ze niet mooi vindt. Je mag ook niet zomaar muren doorbreken om bijvoorbeeld een open

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
Prijs op aanvraag
Aangeboden sinds
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Hoofdfunctie
Pluimveebedrijf (vleeskuikens)
Soort bouw
Bestaande bouw
Huisvesting
Traditionele huisvesting (geen Groen Label)

Kadastrale gegevens

OLDAMBT L 763
Kadastrale kaart
Eigendomssituatie
1 ha 45 a 0 ca (deelperceel)